Het kinderboek Stemmen van de tijd sleept een nationale onderscheiding in de wacht

Davidsfonds Evergem zette de schouders onder de publicatie van een Ecuadoriaans kinderboek, dat recent bekroond werd met een nationale prijs. Het boek bundelt niet eerder opgetekende legendes waardoor het de inheemse cultuur levendig helpt houden.

Tekst: Steven Tindemans

Het is het cultuurseizoen 2017-2018. De vrijwilligers van Evergem treden het negentigjarig bestaan van hun Davidsfonds tegemoet, een gebeuren dat ze niet zomaar willen laten voorbijgaan. Er wordt overwogen om de blik naar buiten te richten en de viering te paren met een solidariteitsactie.

Die denkpiste wordt concreter na het bijwonen van een culturele avond in het kader van de stedenband Evergem-Guaranda (Ecuador), georganiseerd door de lokale Gemeentelijke Raad voor Internationale Samenwerking. “Daar ontstond het idee om een project aan te gaan ten voordele van de kinderbibliotheek in onze zusterstad”, vertelt Roland Van Holle, voorzitter van Davidsfonds Evergem. “We kondigden meteen een eerste stap aan, zonder zicht te hebben op de exacte richting van het project: de organisatie van een grootschalige openlucht boekenverkoop.”

Davidsfonds Evergem houdt een grootschalige boekenverkoop

Die richting wordt vrij snel bepaald in overleg met de lokale bibliotheek en die in Guaranda. Er is daar weinig jongerenlectuur die inzicht biedt in de eigen cultuur. Daarom wordt beslist, mede onder impuls van voorzitter van de Stuurgroep Guaranda en Davidsfonds-lid Romain Hulpia, een kinderboek samen te stellen met oude volksverhalen en legendes uit de partnerstad. “Geen eenvoudige opdracht”, weet Roland. “De verhalen moesten gesprokkeld worden bij de ouderen in de rurale gebieden. De inhoud ervan bestond enkel bij gratie van mondelinge overlevering in het Kichwa, een oude inheemse taal.”

Duizenden boeken en centen voor cultuur

De Evergemse boekenbeurs breekt aan. Een stralende lentezon en een aanbod van duizenden boeken, aangereikt door onder andere leden en sympathisanten, brengen heel wat geïnteresseerden op de been. Op het einde van de dag staat de teller van het kassaregister op meer dan 2.300 euro.

Ook aan Ecuadoriaanse zijde wordt niet stilgezeten. Liset Lantigua tekent als auteur, een lokale tolk wordt onder de arm genomen om te helpen bij het Kichwa en illustrator Guido Chaves verbindt zijn naam aan het boek.

Illustratie uit het kinderboek door Guido Chaves

Het project komt in stroomversnelling en het boek kan bijna in druk. Er duikt een kink op in de kabel. “De integrale opbrengst van de boekenverkoop was ontoereikend om alle kosten te dekken. Er moest bijkomende sponsoring gevonden worden”, vertelt Roland. “De steun van de gemeente Evergem liet niet lang op zich wachten en na enkele vijven en zessen droeg ook de stad Guaranda bij. Dat was uitzonderlijk. Alle culturele projecten waren er geschrapt op basis van het principe ‘zolang er kinderen sterven van armoede in deze stad gaan er geen centen naar cultuur’. De burgemeester kwam over de brug omdat hij de waarde van het boek erkende.”

Het boek gaat in druk en krijgt de titel Voces del tiempo: Guaranda en sus leyendas, ofwel Stemmen van de tijd: Guaranda in zijn legendes. Tien verhalen, telkens in Spaans én in Kichwa, vullen de kleurrijk geïllustreerde uitgave. Er worden 1.500 exemplaren gemaakt, die vooral in bibliotheken en scholen de ronde zullen doen.

Illustratie uit het kinderboek door Guido Chaves

Een nationale bekroning

Op 10 november 2020 viert de Ecuadoriaanse stad, die grootstedelijk zo’n 92.000 inwoners telt, zijn 200-jarige bestaan. Tijdens deze bicentenaria-feesten, die gebukt gaan onder Covid-beperkingen, wordt het boek voorgesteld. Een videoboodschap wordt geprojecteerd. Onder meer de stem van de voorzitter van Davidsfonds Evergem galmt door de luidsprekers.

“We zijn heel fier aan deze publicatie een essentiële bijdrage te hebben geleverd”, straalt Roland. “Dit onder meer dankzij de inbreng van de vele leden en sympathisanten, die massaal tweedehandsboeken aanbrachten.”

Stemmen van de tijd wordt feestelijk gelanceerd. Er volgt niet veel later nog een onverwachte kers op de taart. Het nieuws stroomt binnen dat het kinderboek genomineerd is voor de nationale prijs ‘Dario Guevara Mayorga’.

Eind 2021 komen de winnaars uit de bus. Het boek dat Davidsfonds Evergem hielp realiseren, wordt bekroond met de prijs voor mooist geïllustreerde kinderboek. “Met recht en rede”, lacht Roland trots. “We zijn erg fier om mee aan de basis te liggen van dit internationaal solidariteitsproject. Of ik ooit een bezoek breng aan Guaranda? Die overweging heb ik al gemaakt. Maar ik laat het liever over aan de jonge Evergemse garde”, knipoogt hij.2 gedachten over “Davidsfonds Evergem helpt Ecuadoriaanse legendes optekenen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s