Vandaag ligt het Zwin Natuurpark er vredig bij. Het is een waar paradijs voor vogels. Als je door het gebied wandelt, kan je je amper voorstellen dat er hier ooit schepen voeren. Maar dat was wel zo. In de middeleeuwen waren er maar liefst zes havens die de zee met Brugge verbonden. In de nieuwe expo ‘Verdwenen Zwinhavens’ leer je meer over deze bijzondere tijd.

Niet zomaar een expo

In de kleine tentoonstelling kom je  te weten hoe archeologen voorwerpen vinden in het Zwin. Vazen, munten, ijzerresten, ballaststenen en andere voorwerpen staan in vitrinekasten uitgestald. Ze zijn allemaal in het Zwin gevonden én verwijzen naar de scheepvaart in de middeleeuwen.

Hoewel deze objecten zeker interessant zijn en elk een historisch verhaal vertellen, is het interessantste aan de expo de digitale beleving die ervoor zorgt dat de Zwinhavens terug tot leven komen. Op een maquette wordt de evolutie van de Zwinhavens geprojecteerd. Er staat ook een speciale zandbak: als je er met je handen doorgaat, kan je zelf geulen en bergen maken. Via een digitale projectie krijg je dan te zien hoe het water zou bewegen met het landschap dat je net zelf in de zandbak hebt gecreëerd.


Op het einde van de expo kan je even gaan zitten en genieten van een tijdreis. Het lijkt alsof je zelf op een boot zit die door de verschillende zwinhavens vaart en je krijgt er extra info over iedere verschillende haven mee. Wist je bijvoorbeeld dat de eerste Zwinhaven, Sluis, door Bourgondische hertogen werd gecontroleerd? Via de film komt de geschiedenis toch echt tot leven. Een knap staaltje technologie als je het mij vraagt.

Een bezoekje aan het natuurpark

Maak na de expo zeker een wandeling door het natuurpark en kom er tot rust. Via verschillende hutjes kijk je naar vogels van dichtbij of krijg je meer uitleg over de huidige bewoners – de vogels – van het Zwin. Zo zag ik tijdens mijn bezoek een specht rustig eten.


Wat zeker ook heel mooi was om te zien, was dat de Zwinvlakte paars kleurde. Lamsoor of ‘Zwinneblommekes’ stonden er massaal in bloei.

Een van de hutjes is extra speciaal, er staan namelijk twee VR-brillen (virtual reality) met een filmpje van enkele minuten. Zet de bril op en je vliegt als een vogel over het Zwin. Je kan volledig rondkijken met de bril: boven, onder, links, rechts, achter je … Je ziet hoe de Zwinvlakte evolueert van haven naar natuurpark.


Extra voor fietsliefhebbers

Wil je graag de geschiedenis nog meer tot leven laten komen? Spring op je fiets en rijd de fietsroute van ‘de Verdwenen Zwinhavens’. Tijdens deze route vind je nog enkele andere VR-kijkers die je laten duiken in de geschiedenis.


Kom op donderdag 9 september met Davidsfonds Academie op uitstap naar het Zwin. Prof. Wim De Clercq vertelt je meer over het onderzoek waar de expo op gebaseerd is. Vervolgens ga je naar de expo en krijg je een geleide wandeling door het natuurpark. Meer informatie vind je hier.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s