Davidsfonds Academie wil muziek tot bij jou thuis brengen. Zo kan jij cursussen (her)beleven zonder je te verplaatsen. Onze docent Jasper Gheysen stelde een afspeellijst op met klassieke muziek voor de ziel en vertelt je persoonlijk over zijn keuze. Het resultaat is een gevarieerde mix van werken die verstilling, troost, maar ook hoop en vreugde oproepen. Je kan de afspeellijst vanaf nu gratis op Spotify beluisteren.

Tekst: Jasper Gheysen

(c) Shutterstock

In deze vreemde huidige wereld is muziek voor mij -en ik hoop ook voor vele anderen- een soort magisch toevluchtsoord. Van jongs af aan geloof ik sterk dat muziek een helende functie bekleedt in moeilijke tijden, en dat is nu zeker niet anders. Het eerste werk van de afspeellijst was daarom snel gekozen.

Leeuwerik (c) Shutterstock

The Lark Ascending van de Britse componist Ralph Vaughan-Williams symboliseert voor mij een gevoel van ongebreidelde vrijheid. Net voor de Coronacrisis losbarstte, leefden we er met zijn allen op los. Het levenstempo lag razend hoog. Het contrast met iedereen die nu noodgedwongen binnen moet blijven, kan niet groter zijn. De fladderende viool omhelst de ongedwongen schoonheid van het leven. Je kan niet anders dan dagdromen over de tijden voor de crisis en wat er nog zal komen. Hopelijk kunnen wij allemaal na deze beangstigende toestanden als viriele leeuweriken terug opstijgen en onbezorgd de ijle lucht doorklieven. Het is frappant dat na de première van deze bloedmooie compositie de Times kopte: “It showed supreme disregard for the ways of today or yesterday. It dreamed itself along.” Hoef ik u nog te overtuigen van de relevantie van de titel vandaag? Deze pastorale romance zet de toon voor de rest van de afspeellijst, waar schoonheid, eenvoud, troost en hoop heel dicht bij elkaar liggen.

Wil je meer te weten komen over deze afspeellijst? Houd onze blog in het oog, want Jasper Gheysen zal je binnenkort nog meer vertellen over de verschillende nummers.

Jasper Gheysen wil klassieke muziek opnieuw dichter bij een breed publiek brengen. Als bezieler van JAMM – music/management combineert hij het verzorgen van inleidingen (o.a. voor deSingel, Concertgebouw Brugge, De Bijloke, e.a.) met lesgeven, copywriting, communicatie en het organiseren van workshops voor bedrijven. Een musicoloog met een hart voor mensen en een échte goesting in klassieke muziek.

Klik hier om zijn afspeellijst op Spotify te beluisteren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s