Voorlezen is niet alleen fijn en gezellig, maar ook belangrijk voor de woordenschat en taalontwikkeling van kinderen en je geeft er leesplezier mee door. Kinderen worden immers lezers op de schoot van hun ouders. Iedereen Leest deelt graag drie voorleestips die ongetwijfeld van pas zullen komen.

-Iedereen Leest

1. Kies een boek dat bij jullie past

Een leuk voorleesmoment begint bij een goed boek. Ga op zoek naar een boek dat aansluit bij de interesses van je kind én jezelf. Alles kan, ook strips, non-fictie, poëzie … Probeer gerust verschillende verhalen uit en kijk wat werkt. Geen idee waar te beginnen? Op www.voorleesweek.be en www.boekenzoeker.be vind je tips voor alle leeftijden. Je kan je uiteraard ook laten adviseren in je bib of boekhandel.

2. Lees voor zoals je bent en betrek je kind bij het verhaal

Iedereen kan voorlezen. Gebruik je graag veel mimiek en gekke stemmetjes? Leuk, maar niet noodzakelijk. Lees je graag rustig voor, dan is dat net zo goed. Je kan het verhaal op voorhand even lezen, zodat je weet wat er gaat gebeuren. Door tussendoor of achteraf vragen te stellen betrek je je kind(eren) actief bij het verhaal en start je misschien wel een fijn gesprek.

3. Begin vroeg en ga er lang mee door

Met voorlezen kan je niet vroeg genoeg beginnen. Al vanaf enkele maanden kan je met een baby in een (karton- of knisper-)boekje kijken. Woordjes aanwijzen, liedjes zingen, versjes opzeggen: ook dat is voorlezen. Je hoeft ook niet met voorlezen te stoppen van zodra je kind zelf kan lezen. Oudere kinderen genieten vaak nog even veel van een voorleesmoment.

Boekentips nodig? Surf naar www.davidsfonds.be/boeken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s