Voyage of Time, het magnum opus van regisseur Terrence Malick, neemt je negentig minuten lang mee in de geschiedenis van ons universum, van de oerknal tot het ontstaan van de mensheid. Goed voor een hypnotiserende en beklijvende reis vol beelden van supernova’s, kolkende lava, vreemde schepsels in de diepe oceaan, klaterende watervallen, dinosaurussen en de jagende mens. Onze redactrice Sara ging al kijken.

Een streling voor het oog, dat is de nieuwe film van Terrence Malick. De regisseur, bekend dankzij Badlands (1973), Days of Heaven (1978) en recent The Tree of Life (2011) werkte dertig jaar lang aan Voyage of Time. Een bewonderenswaardig project. Dat de verwachtingen hoog waren, kun je wel zeggen.

Voor zijn magnum opus verzamelde Malick beelden van NASA en de ruimtetelescoop Hubble, en ging hij filmen in onder meer IJsland en Chili. De regisseur verwerkte samen met een team van wetenschappelijke adviseurs en beeldende kunstenaars alles tot een naadloos geheel. Zo lijkt het alsof Malick – en bij uitbreiding de kijker – zelf getuige was van de supernova’s, de stollende magma op de bodem van de oceaan en oog in oog stond met dino’s en de eerste mensen. Daarnaast word je getrakteerd op waanzinnige natuurlandschappen en -fenomenen, zowel in de ruimte, op aarde als in de zee, die mateloos fascineren.

Die prachtige beelden worden nu en dan onderbroken door korrelige, digitale opnamen van de hedendaagse wereld. Grijze gebouwen, roepende mensen, daklozen en godsdienstige rituelen contrasteren met de betoverende beeldenstroom en dito klassieke muziek. Is het Malicks bedoeling om de uitwassen van de mensheid op de korrel te nemen? In ieder geval zet de film aan tot nadenken: zowel over hoe we met onze planeet omspringen als over de zin en onzin van het leven.

QuoteWat je te zien krijgt, is echt indrukwekkend.

Wie dus een typische natuurdocumentaire verwacht, komt bedrogen uit. Ook geen David Attenborough, maar wel de voice-over van Cate Blanchett leidt je doorheen de geschiedenis van het universum en onze planeet. Aangename stem, dat wel, maar de hoogdravende en plechtstatige manier waarop ze Moeder Aarde aanspreekt en bevraagt, komt ietwat bevreemdend over. Malick mocht gerust de voice-over weglaten en de beeldenpracht voor zich laten spreken. Want wat je te zien krijgt, is echt indrukwekkend.
___

Voyage of Time speelt vanaf 4 juli in verschillende Belgische bioscopen. Verdeler: Lumière

Helium Flash

Een gedachte over “Voor jou gezien: ‘Voyage of Time’ van Terrence Malick

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s