Op zondag 21 januari verzamelden opnieuw 10.000 literatuurliefhebbers overal in Vlaanderen en Brussel om te genieten van een ontbijt, brunch of aperitief in combinatie met een auteurslezing. Ook kinderen en gezinnen konden hun hart ophalen tijdens Toast Literair: op heel wat plaatsen was er een jeugd- of kinderactiviteit – bijvoorbeeld in Etterbeek. Daar bracht het reizend theatergezelschap Kip van Troje de vertelvoorstelling Mevrouwtje Mevrouw vertelt. En ik was erbij!

‘Mevrouwtje Mevrouw vertelt, speelt, zingt en tovert verhalen bij elkaar. Een voorstelling met humor, spanning en heel veel interactie. Verhalen over feest, over verschillend zijn, over ruzie maken en weer vrienden worden, over andere talen en gek spreken, over verwondering voor alles wat anders en toch gewoon is.’ Terwijl op andere plekken in Vlaanderen en Brussel volwassenen genoten van een lezing of een andere literaire activiteit, waren hier kinderen baas. Speciaal voor de kleine leesbeesten en verhaalliefhebbertjes kwam Kip van Troje verhalen vertellen, voorlezen, zingen en dansen.

Na het lekkere ontbijt lachten de kinderen met woorden als ‘snottebellen-gel’, ‘olifantendrolletje’ en ‘stinky-winky-scheetjes’, maar luisterden ze ook aandachtig naar het verhaal van de eekhoorn en de olifant en naar dat van de kippen en een uil. En na-apen, uitbeelden en goochelen mochten ze ook: ‘Snurk zoals je papa!’, ‘Scharrel zoals een kip’, ‘Neem je tovervinger en toveren maar!’. En de ouders, die genoten zichtbaar mee.

Ook Tess (4) en Sige (6) vonden de voorstelling leuk. ‘Het toverboek vond ik het allerleukste,’ vertelt Sige. ‘En ook wanneer de meneer met de accordeon veel te snel muziek maakte en Mevrouwtje Mevrouw dus heel rap moest zingen,’ voegt Sige toe. Amil (5) was ook enthousiast: ‘Het verhaal van de eekhoorn en de olifant vond ik mooi. Ik heb veel gelachen.’

Soumia, mama van Maysa (4), genoot mee van de voorstelling: ‘Mevrouwtje Mevrouw heeft erg plezant verteld. Er was een goeie interactie met het publiek: iedereen werd uitgenodigd om mee te doen. Ook mijn dochter vond het leuk. Zeker voor herhaling vatbaar!’

___

Was jij ook op Toast Literair? Laat dan zeker weten in de reacties hieronder wat je ervan vond. De volgende editie van Toast Literair vindt plaats op zondag 20 januari 2019. Graag tot dan!

Een gedachte over “Dit was Toast Literair 2018: ‘Mevrouwtje Mevrouw vertelt’

  1. In Maldegem was Erik Vlaminck, auteur van o.a. Brandlucht en De zwarte brug te gast. Op aangeven van interviewer Jooris Van Hulle nam hij het publiek op een schitterende manier het publiek op sleeptouw. Als kers op taart bewees hij zijn talent als theatermaker door op onnavolgbare manier een fragment te brengen uit één van zijn monologen.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s